Ρητή Δήλωση

Το ιστολόγιο αυτό είναι μια καθαρά προσωπική πρωτοβουλία για να καταθέτω στιγμές και σκέψεις από τη δική μου προσπάθεια να έρθω πιο κοντά στη νομοτελειακή θεωρία του Κομμουνισμού και την καταγραφή εντυπώσεων από τη διαδρομή αυτή. Αν και ο συντάκτης συμφωνεί με τις θέσεις, τη στρατηγική και την πολιτική ανάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μέσω αυτού του ιστολογίου δεν εκφράζονται οι επίσημες θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τυχόν αναφορές στις επίσημες θέσεις του ή οτιδήποτε έχει ως πηγή τα επίσημα όργανα ενημέρωσης της Κεντρική Επιτροπής του, θα αναφέρονται ρητώς από το συντάκτη.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

94 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

"Άντε και στα 100 να έχουμε τελειώσει με όλους αυτούς", είπε ο Γιώργος Μεράτζας και τραγούδησε τη "Δίκοπη Ζωή".

Αυτά τα λόγια δεν τα παραθέτω ως ευχή, αφού το τελευταίο που περιμένουν οι κομμουνιστές είναι να γίνει κάτι από τύχη. Τα λόγια αυτά τα παραθέτω ως ένα ακόμα σύνθημα για την αφύπνιση των λαϊκών στρωμάτων και όλων εκείνων που πληρώνουν την κρίση αυτών που καπηλεύονται τον μόχθο τους, για να αυγατίζονται τα κέρδη τους.

Στο κατάμεστο Σ.Ε.Φ ένιωθες ότι όταν έρθει η ώρα δεν θα είσαι μόνος. Όχι μόνο γιατί σήμερα εκεί βρέθηκαν περί τις 11000 κόσμος (δυστυχώς μόνο τόσους χωράει: 11.390) αλλά και γιατί λίγες ώρες πριν, είχε υπογραφεί  ψήφισμα της 14ης Διεθνής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Λίβανο, από 58 κόμματα απ' όλο το κόσμο που εξέφραζε την αλληλεγγύη τους στο ΚΚΕ και τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα (http://goo.gl/YZ5wd). 

Η μεγάλη εκδήλωση της Κ.Ο Αττικής του ΚΚΕ για τα 94 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ (1918-2012) είχε τα πάντα που θα έπρεπε για τέτοια ιστορία:


Είχε ομιλίες του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

Είχε ομιλία της Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

Είχε 1.Εισαγωγή από το 1963 (Μ. Λοΐζος - Γ. Νεγρεπόντης): 

Είχε 2. Απαγγελία: Απόσπασμα από την «Ανυπότακτη πολιτεία» του Γιάννη Ρίτσου
Είχε 3. Τέσσερα τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη» των Μ. Θεοδωράκη - Γ. Ρίτσου: «Αυτά τα δέντρα» - «Όλοι διψάνε» - «Όταν σφίγγουν το χέρι» (παρεμβάλλεται απαγγελία από το ποίημα «Ο δρόμος μας» του Φώτη Αγγουλέ), «Θα σημάνουν οι καμπάνες».
Τραγούδησαν με σειρά εμφάνισης: Γιάννης Θωμόπουλος - Ευγενία Παναγιωτοπούλου - Κώστας Σταυρόπουλος - Γιώργος Γεωργακάκης.
Αντιστικτικές δραματουργικές παρεμβάσεις από αντάρτικους στίχους ανωνύμων και από το ποίημα «Αν το λέμε» του Φώτη Αγγουλέ από τους ηθοποιούς Αριάδνη Μιχαηλάρη - Γιώργο Τσαγκαράκη.
Είχε 4. Πέντε αντάρτικα τραγούδια με τη χορωδία «Εμπρός»,«Ιερός Πόλεμος» (εμβατήριο του Κόκκινου Στρατού) - «Ύμνος του ΕΑΜ» (Μatvei Blanter) - Υμνος του ΔΣΕ (Λ. Παπάζογλου) στο τέλος του τραγουδιού ακούγονται παράλληλα φράσεις από τον Ύμνο του ΕΛΑΣ (Ν. Τσάκωνας - Σ. Μαυροειδή Παπαδάκη) - «Του μικρού χωριού» (Α. Ξένου) - «Ήρωες» (Στ. Βακάλης). Στα δύο τελευταία τραγουδούν η Αφροδίτη Μάνου και η Σύλβια Καπερνάρου.
Είχε Απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα «Β. Ι. Λένιν» του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.
ΜΕΡΟΣ Β'
Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Είχε 1.Πότε θα κάνει ξαστεριά (παραδοσιακό): Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Είχε 2.Ράβε Ξήλωνε (Στ. Ξαρχάκος - Β. Ανδρεόπουλος): Γεράσιμος Ανδρεάτος
Είχε 3.Να 'χα τ' αθάνατο νερό (Μ. Θεοδωράκης - Γ. Ρίτσος): Γεράσιμος Ανδρεάτος
Είχε 4.Μπεζεντάκος (Β. Τζανακάκης - Π. Τζαβέλλας): Γιώργος Σαρρής - χορωδία «Εμπρός»
Είχε 5.Ήταν ο τόπος μου (Γ. Μαρκόπουλος - Κ. Χ. Μύρης): Γιώργος Σαρρής
Είχε 6.Αυτά τα κόκκινα σημάδια (Χρ. Λεοντής - Γ. Ρίτσος): Μίλτος Πασχαλίδης
Είχε 7.Όπως και να 'ναι ο κόσμος (Lluis Llach - Π. Φαλάρας): Μίλτος Πασχαλίδης
Είχε 8.Άννα μην κλαις (Θ. Μικρούτσικος - Μπ. Μπρεχτ): Ερωφίλη
Είχε 9.Ο γέρο νέγρο Τζιμ (Μ. Λοΐζος - Γ. Νεγρεπόντης): Γιώργος Περαντάκος
Είχε 10. Τίποτα δεν πάει χαμένο (Μ. Λοΐζος - Μ. Ρασούλης): Ερωφίλη - Γιώργος Περαντάκος
Είχε 11.Μια φορά κι έναν καιρό (Χρ. Λεοντής - Μ. Ευθυμιάδης): Γιώργος Μεράντζας
Είχε 12.Δίκοπη Ζωή (Θ. Μικρούτσικος- Μ. Ελευθερίου): Γιώργος Μεράντζας
Είχε 13.Χρέος (Θ. Μικρούτσικος - Γ. Ρίτσος): Σύλβια Καπερνάρου
Είχε 14.Μια φυλακή (Μ. Θεοδωράκης): Βασίλης Λέκκας
Είχε 15.Τα λόγια και τα χρόνια (Γ. Μαρκόπουλος - Μ. Ελευθερίου): Βασίλης Λέκκας - χορωδία «Εμπρός»
Είχε 16.Οδηγητής (Χρ. Λεοντής - Κ. Βάρναλης): Κώστας Σταυρόπουλος - χορωδία «Εμπρός»
Είχε 17.Διαδήλωση (Μ. Λοΐζος - Φ. Λάδης): Θανάσης Χουλιαράς
Είχε 18.Παιδιά σηκωθείτε (αντάρτικο): Αφροδίτη Μάνου

ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΠΑΘΟΣ, ΕΛΠΙΔΑ, ΛΑΧΤΑΡΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ
Υ.Γ: Είναι τιμή μου που ήμουνα εκεί.
        Είναι τιμή μου που προσπαθώ να γίνω Κομμουνιστής.



Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το ζήτημα της μη ψηφοφορίας στη Βουλή επί της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων



Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ δεν ψηφίστηκε στην επιτροπή και στην Ολομέλεια θα πάει μόνο για συζήτηση, με την αιτιολογία του δημοσιονομικού κόστους. Ένα σχόλιο γι' αυτό και αν το ΚΚΕ εμμένει στη θέση του.


«Δεν φέραμε την πρόταση νόμου κατάργησης του μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων για λόγους προπαγάνδας, αλλά ήταν στοιχειώδης υποχρέωσή μας και θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να παλέψει για την ουσιαστική κατάργησή τους και τη μετεξέλιξη της πάλης αυτής σε πάλη κατά της ΕΕ και για διέξοδο υπέρ του λαού από την κρίση.
Όμως το γεγονός ότι δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, όπως και δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή με ερμηνεία του Συντάγματος ότι δεν πρέπει να παίρνονται από τη Βουλή αποφάσεις που ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος, με αφορμή λοιπόν αυτό και επί της ουσίας, βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ότι αυτό το κοινοβούλιο, που εμείς το λέμε αστικό κοινοβούλιο, έχει θωρακιστεί με πάρα πολλούς τρόπους, συνταγματικά και με νόμους, ούτως ώστε οι αποφάσεις που παίρνονται να μη δημιουργούν ρωγμές στα τείχη και στα βάθρα του συστήματος. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δε θα παλεύουμε και δε ζητάμε ισχυρή δύναμη και μέσα στο κοινοβούλιο. Αλλά ας τα βλέπουν αυτά τα κόμματα εκείνα τα οποία το πολύ που βλέπουν για το λαό είναι να οργανώνει μια διαδήλωση, ένα κίνημα για να αλλάζει το κυβερνητικό προσωπικό και όχι για να ανατρέψει το ίδιο το σύστημα.
Αργά ή γρήγορα το αστικό κοινοβούλιο θα αποδειχθεί για το λαό ότι δεν είναι ο ναός της δημοκρατίας, αλλά είναι κυριολεκτικά μια φυλακή και ο λαός πρέπει ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων να δημιουργήσει γνήσιους λαϊκούς θεσμούς, με βουλευτές και αντιπροσώπους οι οποίοι εκφράζουν τη λαϊκή εξουσία και δεν είναι υπηρέτες, είτε από τη θέση της διακυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, του σάπιου κοινωνικού συστήματος που ζούμε».

Πηγή: http://goo.gl/bJepG